NYMA - Nu
Menu
Sluit

NYMA

Nu

Lees meer

NYMA

Nu

Verschillende partijen werken samen aan de nieuwe invulling van NYMA. Straks bruist het hier met allerlei bedrijven, horeca en activiteiten. Maar dat betekent niet dat er nu niets te doen is. De evenementen en tijdelijke gebruikers van het gebied zorgen ervoor dat NYMA ook nu al leeft. Net als de directe omgeving, die ook volop in ontwikkeling is. Huidig, tijdelijk en toekomstig gebruik wisselen elkaar af op NYMA.

Tijdelijke gebruikers

NYMA is geen leegstaand terrein, ver weg van de bewoonde wereld. Verschillende ondernemers gebruiken de terreinen en gebouwen op tijdelijke basis. Dat zijn De Cultuurspinnerij met zo’n 40 ondernemers, skatepark Waalhalla, Crossfit Waalfront en NYMA Outdoor Gym.

Evenementen

De industriële sfeer en de ligging direct aan de Waal maken van het NYMAterrein het ideale decor voor een bijzonder evenement. Sinds het voorjaar van 2019 is het mogelijk hier evenementen te organiseren.

Gebouwen en terreinen

Het terrein van de NYMAfabriek direct aan de Waal heeft een oppervlakte van 2,6 ha (ca 200 bij 130 meter). De Vasim heeft een oppervlakte van 3,2 ha (ca 240 bij 170 meter). De NYMAfabriek ligt buitendijks (14 meter +NAP), het Vasimterrein binnendijks. Het gebied ligt deels in een oude kolk (wiel), die is opgevuld met (oorlogs)puin.

Eigendom, verkoop en verhuur

Gemeente Nijmegen is – en blijft – eigenaar van de gronden en zal deze in erfpacht uitgeven. De gebouwen zullen in fases onder marktconforme voorwaarden worden verkocht aan (samenwerkende) ondernemers. Rekening houdend met de staat van de gebouwen, want daarin zal flink geïnvesteerd moeten worden (betonstructuren zijn kapot en daken lekken). Met huurdifferentiatie wordt plek geboden aan een gevarieerd gezelschap aan ondernemers. Voor alles geldt dat het wel moet passen bij de visie op het gebied. Lees meer over de gebouwen en huurprijzen in de open oproep die is gedaan en het Ontwikkelplan.

Omgeving

Ook de omgeving van NYMA is in ontwikkeling: door de komst van stadsbrug De Oversteek, de herontwikkeling van het bedrijventerrein Mercuriuspark en de nieuwe woonwijk Waalfront.

De voormalige Honigfabriek in het Waalfront ligt dichtbij en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een (tijdelijke) culturele hotspot. Tot 2021 kunnen ondernemers blijven, daarna moet – een deel van de fabriek – plaatsmaken voor woningbouw.

Naast NYMA wordt de energiecentrale veranderd naar een duurzaam energielandschap (Engie) met verschillende vormen van energieopwekking, zoals zonne-energie.

Samenwerking

NYMA wordt stap-voor-stap ontwikkeld. Er is geen vastomlijnd plan, wel een visie op hoe het gebied straks moet worden. We ontwikkelen vanuit vertrouwen in de samenwerking en het benutten van kansen die voorbij komen. Dit betekent ook dat de organisatie in ontwikkeling is.

Ontwikkelteam NYMA

Waar de herontwikkeling begon met een samenwerking tussen gemeente Nijmegen en een aantal ondernemers, is het uitgegroeid naar een Ontwikkelteam met een kwartiermaker en een Ondernemerscoöperatie als vertegenwoordiger van de ondernemers. Daar hebben zich twee ontwikkelaars – Lingotto en Klokgroep – bijgevoegd.

Het Ontwikkelteam NYMA heeft een Ontwikkelstrategie en Ontwikkelplan opgesteld, waarlangs NYMA stap-voor-stap wordt ontwikkeld.
Bekijk ook het filmpje: Zo ontwikkelen we NYMA.

Voor het echt realiseren en uiteindelijk beheren van NYMA zal de organisatie ook blijven ontwikkelen. Denk aan verschillende Ontwikkelcombinaties die de realisatie op zich kunnen nemen en een beheerorganisatie NYMA die verantwoordelijk wordt voor het beheer van het vastgoed, de openbare ruimte en het huurdersbeheer.

Lees meer over de toekomst en geschiedenis van NYMA.

Deel met vrienden