NYMA - De Smeltkroes, een makersplaats op NYMA
Menu
Sluit
Business

De Smeltkroes, een makersplaats op NYMA

Gepubliceerd: 17 december '20
Lees meer
Business

De Smeltkroes, een makersplaats op NYMA

Gepubliceerd: 17 december '20

De Smeltkroes, een makersplaats die zich op de Honig al tijdelijk mocht vestigen, gaat op NYMA een permanente plek krijgen. Samen met de 130 makers die in De Smeltkroes hun werkruimte hebben en de makers die in de toekomst nog aan kunnen sluiten, willen ze De Smeltkroes naar een hoger plan tillen. Door schaalvergroting en meer specifieke werkplaatsen streven ze ernaar nog meer makers te kunnen bedienen. Binnen het gebouw en het terrein willen ze toegankelijkheid uitstralen. Zo hopen ze met hun makers en conceptstore veel bezoekers te mogen verwelkomen. Dit willen ze doen door de bezoekers het maken te laten beleven en eventueel deel te laten nemen aan het proces, onder andere door middel van workshops.

Door de verschillende clusters en zoneringen kunnen ze een nog intensievere maakcultuur aanbieden. Binnen de Smeltkroes/NYMA makersplaats krijgt iedere maker zijn eigen voordeur. Hiermee behouden makers hun eigen identiteit en wordt de diversiteit benadrukt.

Maar wat heeft de oprichters van De Smeltkroes dan aangetrokken tot NYMA?

Op de Honig konden ze als jonge ondernemers oefenen, en hebben in de loop der tijd veel geleerd en een groot netwerk opgebouwd. Nu zijn ze dan ook klaar voor de volgende stap. Door zich te vestigen op NYMA zouden zij niet alleen permanent ergens kunnen verder bouwen, maar ook weer nieuwe makers en creatieve geesten aantrekken tot de stad. Zo kunnen ze als voedingsbodem voor de stad dienen en de maakcultuur vergroten.

De samenwerking met andere ondernemers op het terrein zien ze als grote toegevoegde waarde. Met de komst van De Smeltkroes vestigt er een soort van minimaatschappij op het terrein in al haar facetten. Ze willen graag bijdragen aan de inclusiviteit en levendigheid van het terrein, zodat er altijd wat te doen is. Als je in het weekend even niet meer weet wat te doen is er op de NYMA altijd wat te beleven. Het permanente karakter draagt volgens De Smeltkroes bij aan een goede samenwerking. Iedereen weet elkaar te vinden op micro- en macroniveau.

Daarnaast worden er bij NYMA makersplaats verschillende workshops georganiseerd en open dagen, waardoor ook de omliggende wijken betrokken kunnen zijn bij NYMA makersplaats.

NYMA makersplaats is voor De Smeltkroes op gebouwniveau als een kunstacademie voor ondernemers en makers in de stad. De ambitie is op termijn een heuse Nijmeegse stijl die van de NYMA afkomt. NYMA makersplaats heeft een duidelijk voorkomen in pionierschap en is een experimenteerterrein waar nieuwe vindingen gedaan worden. Met het vestigen van 200 tot 250 creatieve ondernemers wordt NYMA makerplaats een ware blikvanger. Het is dan ook belangrijk dat we laten zien dat NYMA als geheel ook onderdeel is van de wijk.

 

Op de foto van links naar rechts Bauke Smit, Wimke van den Heuvel en Bas de Vries.

 

Deel met vrienden